Bløddelskirurgi

FÅ SVAR PÅ DINE SPØRGSMÅL

Ortopædi

Ortopædi hos kæledyr omhandler diagnosticering og behandling af sygdomme og skader i knogler, led, muskler og sener. Det kan dreje sig om medfødte misdannelser, slidgigt, brud, ledproblemer eller skader opstået ved traumer. Nogle af de mest almindelige ortopædiske lidelser inkluderer hofteledsdysplasi, korsbåndsskader og patellaluksation (drejet knæskal).

Diagnosen stilles ved en klinisk undersøgelse samt røntgenbilleder for at vurdere skader eller degenerative forandringer. Behandlingen afhænger af problemets type og omfang og kan inkludere medicinsk smertebehandling, fysioterapi, laserterapi eller kirurgiske indgreb som knoglefiksering, ledkorrektion mm.

Kontrolleret rehabilitering er vigtigt og kan bestå af vægtkontrol, genoptræning og tilpasset motion. Moderne veterinær ortopædi har udviklet avancerede metoder, der hjælper med at reducere smerte, forbedre bevægelighed og sikre en bedre livskvalitet for kæledyr med ortopædiske problemer.

Læs mere her

Korsbånd

M
3

Blandt vores kæledyr, er det oftest hunde der sprænger deres korsbånd. Et sprunget korsbånd (typisk det forreste korsbånd)) hos hunde er en ret almindelig, men alvorlig skade. Invaliderende for hunde, hvis man ikke gør noget ved det. Behandlingen er typisk operation og efterfølgende genoptræning. Der findes flere forskellige teknikker, der egner sig til forskellige typer patienter. Det er især hundens størrelse og anvendelse, der har betydning for hvilken operationstype man vælger. Der er stor forskel på den belastning et knæ bliver udsat for hos en stor ung Rottweiler, sammenlignet med en ældre chihuahua. Valget af behandling vil derfor altid ske individuelt i samråd med dig som ejer.

Symptomer på sprunget korsbånd hos hund:

  • Pludselig halthed
  • Hunden vil ikke støtte på benet
  • Knæet kan være hævet
  • Smertereaktion ved berøring
  • Instabilitet i knæleddet (hvis man tester med "skuffetest")

Diskusprolaps

M
3

Operation af hunde med diskusprolaps er en behandling, der typisk overvejes, når en hund har en alvorlig rygmarvskompression, og hunden ikke responderer på medicinsk behandling. Det er en relativt almindelig neurologisk (nerve) lidelse hos hunde, især hos racer som gravhunde, fransk bulldogs, beagles og corgier. De er prædisponerede på grund af deres anatomi.

En diskusprolaps opstår, når den geléagtige kerne i en af ryggens diskusskiver presses ud gennem den ydre ring og trykker på rygmarven. Det kan give alt fra smerter til lammelse.

De klassiske symptomer på diskusprolaps er: Pludselig smerte fra nakke eller ryg, nedstemthed, modvilje til at bevæge sig, delvis lammelse og i alvorlige tilfælde også problemer med at styre blære- og tarmfunktion.

Operationen er ofte akut og kræver at man kan se prolapsen på enten CT og MRI. I de tilfælde hvor vi vurderer at operation for diskusprolaps kan være nødvendig, henviser vi til dygtige kollegaer der kan udføre operationen og efterbehandlingen. Det gør vi da vi på nuværende tidspunkt ikke tilbyder CT og/eller MRI scanninger.

Drejet knæskal

M
3

Patellaluksation er, når knæskallen (patella) "går af led" - altså glider ud af sin normale position i knæleddet. Normalt ligger knæskallen i en rille på lårbenet og bevæger sig op og ned, når hunden eller katten bøjer og strækker knæet. Ved en luksation smutter den ud af rillen. Hos nogle dyr bevæger den sig ud på ydersiden af knæet mens den hos andre lægger sig på indersiden.

Årsagen til patellaluksation er oftest "medfødt". Det betyder ikke at hunden eller katten har det ved fødslen, men at deres bagben har en facon eller vinkel, der disponerer dem for det. I sjældne tilfælde kan det også ske som følge af en skade, hvor de ledbånd der styrer knæskallen bliver beskadiget.
Når knæskallen hopper ud af led og tilbage igen, og det sker mange gange i løbet af en dag - hvis man er et dyr med løse knæskaller - kommer der slid i knæet. Slid som på sigt bliver til slidgigt. Mange oplever ikke at hunden eller katten har ondt i starten, men når der er udviklet slidgigt, giver det smerter. For at forebygge at det sker, anbefales det at operere og "fastgøre" knæskallen, hos de dyr der har patellaluksation.

Operationen kan foretages på forskellige måder og det vil være en individuel vurdering fra kirurgen, hvilken metode der bedst anvendes for den enkelte patient.

Amputation

M
3

Ny/revideret tekst er under udarbejdelse..