Hunde imod flåter

Hunde imod flåter!


Så snart vejret bliver varmere, og sneen begynder at smelte, kommer flåterne ud af deres skjul. Flåter begynder oftest at jage både mennesker og dyr allerede i marts, og sæsonen varer til langt ud på efteråret, når temperaturen falder til omkring og under nul grader. De kan findes forskellige steder udendørs, lige fra marker på landet til skove og haver.


Hunde og andre kæledyr kan bære flåter i deres pels. Flåter kan bære sygdomme, der er skadelige for både dyr og mennesker, hvilket gør forebyggende foranstaltninger endnu vigtigere. Sygdommene er ofte symptomfri, som ved borrelia, hvor kliniske tegn kan vise sig måneder efter infektionen. For at finde passende beskyttelse mod flåter til din hund, og deraf følgende sygdomme, bør du kontakte din dyrlæge.


Mange former for beskyttelse

Du bør bruge den beskyttelse, der er bedst egnet til dit kæledyr. Ud over traditionelle flåtprodukter såsom spot-on-behandlinger og halsbånd findes der andre muligheder for langvarig flåtbeskyttelse. Ikke alle metoder er egnet til alle kæledyr; for eksempel kan svømning og badning reducere effekten af nogle produkter, og virkningen kan være svækket hen imod slutningen af behandlingsperioden. Dyrlægen kan sammen med ejeren vælge det rigtige produkt til hvert kæledyr; så kontakt dyrlægen snarest muligt for at sikre, at dit kæledyr har en ordentlig beskyttelse, der holder gennem hele flåtsæsonen.


Undersøg pelsen

Selv om du har beskyttet dit kæledyr mod flåter, bør du undersøge dets pels med jævne mellemrum. Dette er især vigtigt om sommeren, når mulighederne for udendørs aktiviteter er størst. Overførsel af sygdomme fra et flåtbid kan tage timer, så infektionen kan standses ved at fjerne den uønskede flåt hurtigst muligt. På korthårede kæledyr kan inspektionen foretages med det blotte øje; men på langhårede kæledyr skal den udføres med hånden. Det vigtigste er at være grundig.


Hvis du skulle finde en flåt, er det mest hensigtsmæssigt at fjerne den med en flåtpincet eller tilsvarende redskab. Placér spidsen af pincetten så tæt på dyrets hud som muligt, og træk langsomt op for at fjerne flåten. Undgå at klemme flåten, da denne kan sprede bakterier eller andre mikrober ind i bidsåret. Men du bør ikke udelukkende stole på flåtkontroller, da især flåtens unge stadier (larver og nymfer) er bittesmå og derfor let kan overses, selv om de er lige så farlige som deres forældre. For at undgå denne besværlige og ret ulækre opgave skal du kontakte din dyrlæge og få en ordentlig beskyttelse mod flåter.


Hav en flåtfri sommer!